Over New Weave


Historische diversiteit

Van Amerika tot Azië, in tal van culturen en continenten zijn vloerkleden te vinden. Vloerkleden kunnen zowel functioneel als decoratief worden ingezet. Er bestaan tal van manieren om vloerkleden te maken. Binnen zowel machinale als artisanale maakmethoden bestaat een enorme diversiteit. Daarnaast is er verscheidenheid in gebruik van materialen, kleuren en patronen. Al deze verscheidenheid, gekoppeld aan eeuwenoude tradities, maakt een vloerkleed een fascinerend en waardevol object.

Contact met de wereldmarkt

Maar de industrie kent ook een enorm duistere kant. Veel van de handmatige, maar ook machinale productie, is verhuisd naar landen waar lonen aanzienlijk lager liggen. Waar vroeger vloerkleden werden geproduceerd voor eigen gebruik, vindt deze nu vaak plaats voor de wereldmarkt. En daar spelen efficiëntie en kostenbesparingen een grote rol. De productie is geïndustrialiseerd, zoals we bijvoorbeeld ook zien in de kledingindustrie. Deze industrialisatie heeft een keerzijde die zich vaak buiten het zicht van de consument afspeelt.

Arbeidsomstandigheden

Ondermaatse arbeidsomstandigheden en onderbetaling zijn schering en inslag in de industrie. Er zijn wel initiatieven die dit tegen willen gaan, maar de ervaring leert dat deze organisaties maar beperkt effectief zijn. 100% Garanties op eerlijke productie bestaan eigenlijk niet. Productie vindt vaak plaats in afgelegen gebieden en ook corruptie is wijdverspreid. Dit maakt controle lastig. Vanuit de keten is er een enorme druk om prijzen laag te houden. Het einde van de keten is hier de dupe van.

Milieuschade

In traditionele tapijtproducerende landen is de milieuwetgeving vaak minder ontwikkeld. Dit kan dramatische effecten op lokale ecosystemen hebben. Er zijn meerdere stappen in het maakproces die een impact genereren. Er dient niet alleen gekeken te worden naar de laatste stap, het maken van het vloerkleed, maar bijvoorbeeld ook naar de winning van de grondstoffen. Zo kan het productie- of oogstproces van zowel een synthetische als natuurlijke vezels (plantaardig of dierlijk) ook een groot effect hebben.

Een veelvoorkomende praktijk is het gebruik van schadelijke stoffen tijdens het productieproces. Deze stoffen zijn dan vaak in het land waar de vloerkleden uiteindelijk worden gebruikt verboden. Import van deze vloerkleden is toch mogelijk wanneer deze stoffen geïntegreerd zijn in het textiel. Een voorbeeld hiervan is het gebruiks van stofffen die worden gebruikt voor het bleken van wol, een veelgebruikt materiaal voor de productie van tapijten. Of het gebruik van verf op chroombasis, in de EU verboden, is veelvoorkomend. Dit soort stoffen worden vaak aangebracht in volledig onbeschermde omgevingen, wat risico's vormt voor mens en milieu. Ook het lozen van onbewerkte toxische restproducten in de nabije omgeving is een veel voorkomende malafide praktijk.

Het afvalprobleem

Daarmee is het volledige kwaad hiermee nog niet geschied. Want wat gebeurt er eigenlijk met een vloerkleed aan het einde van het leven? Waar vroeger tapijten vaak zo degelijk werden gemaakt dat deze generaties bruikbaar bleven, zien we steeds vaker ‘fast-fashion-varianten' die na enkele jaren al bij het vuil belanden. Dit leidt tot een enorme berg afval. Het onderzoeksorgaan van de Europese Commissie CORDIS schat dat in de EU per jaar 1,6 miljoen ton aan tapijt op stortplaatsen en in verbrandingsovens belandt. Dat is 1,6 miljard kilo, gelijk aan het gewicht van 6400 Airbus A380’s (link). Een gelijke jaarlijkse hoeveelheid aan tapijtafval ontstaat in de Verenigde Staten en in Azië.

Het is bedroevend om te zien dat er achter een zo mooi product een industrie schuil gaat die het daglicht eigenlijk niet kan verdragen. Deze industrie is vaak niet zichtbaar voor de consument die in de winkel simpelweg op zoek is naar een leuk vloerkleed. Zou het niet mooi zijn als het anders kan? Het intact laten van de enorme diversiteit die tapijten te bieden hebben, maar dan zonder de schadelijke effecten. Dit is natuurlijk een opgave die niet over een nacht ijs gaat en waarvoor enorme veranderingen in de volledige keten nodig zijn. En dan nog is de vraag of een volledig duurzaam en goed vloerkleed wel bestaat.

New Weave

Maar dat wil niet zeggen dat het niet mogelijk is om een goed begin, of zelfs wel meer dan dat op de markt te brengen. New Weave beoogt een alternatief te kunnen bieden. Een vloerkleed of tapijt (zoals je het noemen wil) dat eer doet aan tapijttradities en gebruikt maakt van de diversiteit die het product typeert. Een vloerkleed dat weer langer mee gaat. Maar dan met een lagere impact voor de gehele keten, een positieve impact zelfs. Een belangrijk aspect, wat we benadrukken in onze communicatie, is het terugnemen van wat we verkopen, om vervolgens zelf de verantwoordelijkheid te nemen over recycling. Want alleen met deze strategie kan er een oplossing worden geboden voor het groeiende afvalprobleem.

Het volledig en oneindig recyclebaar maken van onze producten is een van de kernpunten van New Weave. Dit wordt ook wel circulair design genoemd. Circulair design is niet langer een technologie van de toekomst, zeker niet voor een relatief eenvoudig product zoals een vloerkleed. In de artikelen te vinden onder 'duurzaamheid', proberen we duidelijk en eenvoudig uit te leggen hoe we dit doen. In het kort combineren we drie belangrijke aspecten:

We maken gebruik van een revolutionair garen genaamd ECONYL®. Dit krachtige materiaal is volledig vervaardigd uit afval maar op moleculair niveau gelijk aan de kwaliteit van nieuw. Én het kan oneindig worden gerecycled zonder kwaliteitsverlies. Lees meer over ECONYL® en het regeneratieproces.

ECONYL® wordt voor ongeveer 45% vervaardigd uit visnetten. De organisatie Healthy Seas® is een belangrijke partner in de collectie van deze netten. New Weave doneert 5% van de omzet direct aan Healthy Seas. Lees meer over Healthy Seas®.

Dit krachtige garen komt alleen tot zijn recht als ook de producent belangrijke ontwerpvoorwaarden voor circulariteit toepast. Wij zetten ons volledig in om te voldoen aan de hoogste ontwerpstandaarden met betrekking tot circulair ontwerp. Lees meer over Terugname en Ecodesign.


Daarnaast rijst de vraag of het überhaupt wel mogelijk is om een tegenwicht te bieden tegen de bestaande orde als je zelf op eenzelfde manier werkt; met winst als ultieme doel. Daarom opereert New Weave onder de beginselen van een Social Business.Het is een type bedrijf dat bedacht en nauwkeurig beschreven is door Nobelprijswinnaar Mohammad Yunus, bekend als bekender en voorvechter van het microkrediet. Wat een Social Business precies betekent, en wat de regels zijn van een Social Business lees je onder ‘Social Business’.


Met deze overwegingen in het achterhoofd, gepaard met de Social Business constructie, probeert New Weave een wezenlijk alternatief te bieden dat kan concurreren met de huidige industrie. Het kunnen concurreren is een belangrijk aspect. Want als we niet kunnen concurreren, realiseren we geen verkopen, en zal onze impact ook gering zijn. Meer over onze strategie lees je onder Missie & Visie.